Waarom .NET als Framework? Check hier de voordelen!

8 maart 2022

.Net Development, Java, Front-end Development

header-blog-java-progameertaal

Mijn liefde voor .NET is al lang geleden ontstaan. Ik heb drie studies gedaan, eerst een bachelor in Physics and Computer Science en daarna twee masters in computerwetenschappen. Die masters waren behoorlijk academisch, de bachelor was meer praktisch. Vanuit beide oogpunten, het praktische en het academische, heb ik daarna gekozen voor C# om mee te werken. C# is een programmeertaal ontwikkeld door Microsoft als deel van .NET.  De eerste jaren was ik voornamelijk gefocust op de backend, maar de laatste vijf jaar heb ik gezien dat de taal ook heel goed te gebruiken is op het hele .NET framework. De taal is volledig ondersteunend, voor het onderhouden, maar ook voor het inrichten van bedrijfsprocessen.

Leestijd: 2 minuten – Auteur:

Paul Tinkler Applicatie ontwikkelaar

Wat is .NET eigenlijk?

Even wat achtergrond; .NET is een framework en geen ontwikkeltaal. .NET is door Microsoft in samenwerking met HP en Intel ontwikkeld. De basis van .NET is Java. Met als resultaat? Een combinatie van alle voordelen van Java én een grote flexibiliteit met betrekking tot bestaande programmeeromgevingen. .NET werkt op basis van Common Language Infrastructure (CLI). Dat zorgt ervoor dat je verschillende programmeertalen kunt gebruiken op verschillende platformen, zonder ze te herschrijven. .NET Core is een recente versie van het .NET framework die ook open source ondersteunt. Je rolt het uit met behulp van Microsoft Azure Platform; een Cloud computing platform.

 

Wat maakt .NET bijzonder?

Het mooie van de taal is dat het de beste keuzes heeft gemaakt om zich te ontwikkelen. .NET is echt op de concurrentie uitgelopen in hoe je abstracties neer kan zetten en kunt uitwerken. Zowel vanuit het functioneel programmeren, als voor de academisch theorie in het algemeen, hebben ze allerlei ontwikkelingen nuttig geïmplementeerd. Zeker voor corporate software zijn er heel goede interpretaties van functionele en lambda expressies. Dat hebben ze goed gedaan. Dat is eigenlijk ook logisch, want je ziet dat heel goede mensen van Java zijn overgestapt naar C# en dit de laatste jaren naar een hoger niveau hebben getild.

 

Wat is het grootste voordeel van het gebruik van .NET?

Het allergrootste voordeel van .NET is duidelijk: flexibiliteit. Omdat .NET universeel is, kun je het overal voor gebruiken. Mobile, Web, WPF, Backend, API; alles kan. En ook qua front-end ontwikkeling past alles: React, Vue-JS en zelfs Flutter. .NET is de beste keus om abstracte gedachten in heel concrete code neer te zetten. Ook het ondersteunen van de processen daaromheen gaat heel gemakkelijk. Heel veel dingen werken out of the box, maar ze werken ook goed met elkaar. Er wordt heel veel in geïnvesteerd door Microsoft en eigenlijk krijg je voor heel weinig geld heel veel. Bovendien ondersteunt .NET, en zeker .NET Core, ook open source standaarden.

 

Nog meer voordelen van .NET:

  • Stabiel en veilig platform
  • Veel support beschikbaar
  • Geschikt voor grote projecten
  • Geen zorgen over onderhoud

Ik doe niets liever dan spelen met abstracte ideeën, business processen en zaken die te maken hebben met de backoffice, om dat allemaal duidelijk te vertalen in concrete code. Benieuwd hoe ik .NET ook voor jou kan laten werken? Neem gerust even contact op. Ik overtuig je graag!

Blijf alert en mis niets uit onze timeline!

Vul je gegevens in en ontvang onze nieuwsbrief.

IT is our nature