Klantcase Eurotransplant

De stichting Eurotransplant is een serviceorganisatie voor de samenwerkende transplantatiecentra, laboratoria en donorziekenhuizen binnen acht landen. Eurotransplant zet zich in voor een optimaal gebruik van beschikbare donororganen door de best mogelijke match te maken tussen donororgaan en ontvanger. De verdeling (allocatie) van organen is gebaseerd op medische en ethische gronden.

Kees Lips is vanuit Alvant bij Eurotransplant gedetacheerd. Hij zorgt er als backend ontwikkelaar en scrum master voor dat de applicatie voor de wachtlijst vernieuwd wordt, zodat deze weer bruikbaar is voor alle aangesloten ziekenhuizen en transplantatiecentra. “Voor de website van Eurotransplant doen wij allerlei werkzaamheden aan de achterkant. Ik werk met name aan de applicatie voor de wachtlijst van orgaanontvangers. We zorgen ervoor dat alles er aan de voorkant goed uitziet en werkt zoals bedoeld. Wij zorgen dat alle data van de ontvangers op de wachtlijst goed in de database komt, dat de procedures kloppen, etc. Een ander scrum team doet hetzelfde voor de applicatie voor het aanbod van organen.”

De uitdaging

Voor orgaandonaties bestaan verschillende wachtlijsten. Voor elk orgaan is er een aparte wachtlijst. De gegevens daarvoor worden aangeleverd door ziekenhuizen en transplantatiecentra uit de verschillende aangesloten landen. Die moeten dus allemaal in hetzelfde systeem kunnen werken, waarbij alle data moet kloppen en voldoen aan de procedures. Ook moet het systeem van de wachtlijst kunnen ‘praten’ met het systeem van het aanbod. De oude applicatie voor de wachtlijst was sterk verouderd. Deze draaide nog op een Internet Explorer 10 omgeving die niet meer ondersteund wordt. In ziekenhuizen moesten her en der oude systemen staan om de applicatie in de lucht te houden. De uitdaging was dus om hiervoor zo snel mogelijk een nieuwe applicatie te ontwikkelen.

sidebeeld_case_ns

De oplossing

Een scrum team dat bestaat uit twee testers, een functioneel ontwerper, twee frontend ontwikkelaars en twee backend ontwikkelaars, pakte de uitdaging op. Het team ontwikkelde een vernieuwde applicatie die te gebruiken is door zowel de interne medewerkers van Eurotransplant als de samenwerkende instanties zoals de ziekenhuizen uit de 8 verschillende landen.

Resultaten

Het eerste resultaat, het opleveren van de vernieuwde applicatie, is bijna bereikt. Begin 2022 kunnen de externe gebruikers zoals transplantatiecentra en aangesloten ziekenhuizen gebruik gaan maken van de nieuwe applicatie. In feite gebeurt dat nu al, maar dan nog in een testfase. Kees: “De applicatie draait nou weer helemaal goed en is op alle systemen te gebruiken. Het ziet er ook moderner en mooier uit aan de voorkant en is een stuk gebruiksvriendelijker geworden. De laboratoria moeten bijvoorbeeld elke drie maanden de informatie vernieuwen en dat was altijd veel werk. In de nieuwe applicatie kunnen ze heel veel data in één keer invoeren wat heel veel werk scheelt.” 

Kees is blij met het resultaat en met de opdracht. “Het matchen van de donor en de ontvanger luistert heel nauw. Het is dus heel belangrijk dat alle systemen goed werken. Ik vind het een hele mooie opdracht om aan te werken, omdat het echt om een belangrijk en goed doel gaat.”

De technische kant: Kees werkt als Java ontwikkelaar aan een REST API met behulp van Spring Boot en Hibernate om verbinding te maken met een Oracle database. De API wordt gebruikt door een Angular FrontEnd applicatie die JSON gebruikt als format om te communiceren.

Meer klantcases van Alvant

logo_avans
logo_Kadaster-150
logo-klantcase_ns
logo_inspectie-1

Wil je meer weten?

Neem dan contact met ons op! 

IT is our nature