Klantcase Inspectie van het Onderwijs

De Inspectie van het Onderwijs, ook wel Onderwijsinspectie genoemd, is een Nederlands inspectie-orgaan en valt onder het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De missie van de organisatie is ‘Effectief toezicht voor beter onderwijs’. Tim Blanken is sinds januari 2020 als Java developer via Alvant gedetacheerd bij de Inspectie. Hij zorgt ervoor dat de software waar onderwijsinstellingen mee werken om gegevens aan te leveren aan de Inspectie weer helemaal up-to-date is.

De uitdaging

De verschillende onderwijsinstellingen hebben via hun eigen klantportaal contact met de Inspectie van het Onderwijs. Via speciaal daarvoor gemaakte software leveren ze cijfers en gegevens aan die de Inspectie nodig heeft voor controle en beoordeling van de diverse instellingen. Tim: “De software was gedateerd, dus die zijn we nu helemaal opnieuw aan te bouwen. Het pakket is jaren geleden opgeleverd met technologie die nu niet meer gebruikt wordt. Daardoor was het nu ook eigenlijk niet meer te onderhouden. Het is een groot pakket, dus het kon niet in één keer omgezet worden. Gebruikers moeten er ook zo min mogelijk last van hebben.”

sidebeeld_case_ns

De oplossing

Tim werkt in een team aan de nieuwe software. Het team bestaat uit interne en externe specialisten. Recent is het eerste deel van het nieuwe systeem opgeleverd. Tim: “We hebben nu in feite een hybride systeem; een gedeelte is nog oud en een deel is al nieuw. We vervangen steeds een stukje van het oude systeem, zodat gebruikers stap voor stap het nieuwe systeem in gebruik kunnen nemen, zonder dat ze uitval hebben.”

Resultaten

Het systeem wordt stapsgewijs vervangen, zonder dat de gebruikers daar last van hebben. Steeds wordt één deel voor de gebruikers opgeleverd. De oplossing draait volledig online, als onderdeel van de website. En naar tevredenheid, vertelt Tim. “De UX-ontwerper heeft onderzoek gedaan onder de gebruikers en die waren heel enthousiast. Ze gaven aan dat het nieuwe systeem heel veel sneller is. Processen die voorheen wel twee uur duurden, kunnen ze nu in een kwartiertje doen, dat scheelt nogal.” Naar verwachting duurt het nog ongeveer een jaar voordat het complete systeem vervangen is.   

De technische kant: Voor het nieuwe systeem werkte Tim in Java versie 8, met behulp van Springboot en Angular.

Meer klantcases van Alvant

logo_eurotransplant
logo_Kadaster-150
logo_avans
logo_inspectie

Wil je meer weten?

Neem dan contact met ons op! 

IT is our nature