Oktober 2025 - Een kijkje achter de schermen

3 oktober – Een kijk achter de schermen van Alvants datastructuur 

Tijdens de Lunch & Learn van 3 oktober gaf Bjorn een kijkje achter de schermen van Alvants data-infrastructuur. Hij liet zien hoe ruwe cijfers transformeren tot inzichten die echt impact maken. Van ESD- en Minox-data tot dashboards voor interne stakeholders én klanten zoals Hogeschool Rotterdam en InvestNL: Power BI vormt de schakel tussen data en besluitvorming. 

De data doorloopt een zorgvuldig opgebouwde medallionstructuur: bronslagen met ruwe data worden via Azure en Databricks getransformeerd naar zilver- en goudlagen, waarna het semantisch model in Power BI de informatie koppelt, verrijkt en inzichtelijk maakt.  

Complexe koppelingen, zoals facturen en opdrachten, worden zo overzichtelijk en betrouwbaar gepresenteerd, terwijl interne processen en klantdashboards tegelijk worden bediend. 

Bjorn belichtte ook de uitdagingen: beheer en development moeten steviger worden verankerd om fouten in productie te voorkomen, en procedures tussen data engineers en BI-developers vragen om verdere afstemming.  

De sessie liet zien hoe Alvant data gebruikt om strategische waarde te creëren, processen te optimaliseren en klanten beter te bedienen – een perfecte illustratie van slimme, datagedreven innovatie in actie. ..

10 oktober – Wereld ei dag & Leftovers burgers!

Bij Alvant draait het niet alleen om slimme software – soms ook om slimme lunchoplossingen. Toen op Wereld Ei Dag bleek dat de koelkast nog vol lag met restjes van eerdere lunches, werd de vraag al snel gesteld: kunnen we hier iets mee?

Natuurlijk konden we dat. Consultants lossen immers problemen op – van complexe IT-vraagstukken tot keukendilemma’s. Binnen no-time werd er gebrainstormd, geïmplementeerd en getest. Het resultaat: de Leftovers Burger.

Een innovatieve combinatie van overgebleven groenten, wat broodjes uit de vriezer en – uiteraard – een perfect gebakken ei als kroon op het werk. Een MVP (Most Valuable Patty) die niet alleen duurzaam, maar vooral verrassend lekker bleek.

Al snel werkte de geur van gebakken ei als de beste ‘call to action’. Collega’s uit alle teams sloten spontaan aan – niet om te coderen, maar om te creëren. De samenwerking verliep soepel: agile koken in optima forma.

Want of het nu gaat om een IT-project of een lunchidee: bij Alvant geloven we dat de beste oplossingen ontstaan als mensen samenwerken, creatief denken en iets nieuws durven proberen. Zelfs als dat begint met een paar eieren en wat leftovers.

17 oktober - ‘Samen koken en eten zorgt voor saamhorigheid’'

Behendig draait Sjoerd met een tang de braadworsten in de grote koekenpan om. Naast hem snijdt collega Marc worsten in stukjes, om er daarna royale scheppen currysaus over te gieten. Op de achtergrond schallen onvervalste Duitse schlagers, terwijl een stoet hongerige collega’s langs het buffet schuift, verlangend naar een broodje échte Duitse curryworst.

Softwareconsultants Sjoerd en Marc dragen beiden een jagershoedje en een T-shirt met een lederhose erop gedrukt. ‘Het is nu volop Oktoberfest in Duitsland, dus dat moesten we hier ook vieren,’ vertelt Sjoerd over het thema van de lunch bij Alvant, waar collega’s van verschillende CC Group-labels gezellig aanschuiven. De geur van gebakken worst heeft zich inmiddels door het hele kantoorpand verspreid en – als de rattenvanger van Hamelen – nog meer collega’s uit alle hoeken naar de tweede verdieping gelokt.

‘Ik woon vlak bij de Duitse grens en ben speciaal naar Duitsland gereden om nul-punt-nul-biertjes te halen,’ zegt Marc. ‘De worsten komen van de Makro, maar zijn gemaakt volgens Duits recept.’

Terwijl hij nieuwe worsten in de pan legt, denkt Sjoerd even na. Hoe vaak heeft hij al op vrijdag staan koken voor zijn collega’s? Hij is de tel kwijt. ‘Vaak,’ lacht hij. ‘Steeds met andere collega’s.’

Iedereen die wil, mag op vrijdag koken voor de Alvant-collega’s en werknemers van andere labels. ‘Ik werk 32 uur per week bij een klant, en ik vind het heerlijk om de tijd die ik over heb in de keuken door te brengen,’ zegt hij.

Marc knikt. ‘Ja, ik vind het ook geweldig om dit samen met Sjoerd te doen vandaag. Zulke activiteiten – zoals deze Oktoberfestlunch – maken werken bij Alvant echt bijzonder. Je hebt zoveel IT-bedrijven waar je maar een nummer bent, maar hier is dat niet zo. Iedereen kent elkaar, weet wat de ander doet, en helpt elkaar waar het kan. Samen koken en eten draagt daaraan bij: het zorgt voor nog meer saamhorigheid.’



24 oktober – ‘Samen eten, ook met restjes’

Het is stil op kantoor. Veel collega’s genieten van een welverdiende herfstvakantie, maar voor de achterblijvers is het Leftoversdag. De koelkast moet leeg, en dat levert een bont buffet op van broodjes, braadworsten en een stapel bapao’s en andere zaken die een tweede leven krijgen.

Op de bar staan schaaltjes met saus, mosterd en ketchup, en de geur van gebakken worst vult de ruimte. Softwareontwikkelaar Patrick pakt een bord en kijkt tevreden rond. ‘Vandaag gooien we gewoon alles op tafel wat er nog is. Geen gedoe, geen planning – gewoon samen eten.’

Hij vertelt dat hij een van de mensen is die de Alvant-vrijdagen organiseert, de wekelijkse traditie die collega’s van Alvant en andere CC Grouplabels samenbrengt. ‘De ene keer draait het om lekker eten, de volgende keer deelt iemand iets interessants of inspirerends. Dat maakt het elke week anders. Maar wat er ook op het programma staat, het draait altijd om verbinding. Even stilstaan bij elkaar, lachen, praten over alles wat je wil, van je kinderen tot praktische problemen: dat is waar het om gaat.’

Vrijdag is voor Patrick dan ook de mooiste dag van de week. ‘Je voelt dan extra dat we hier niet alleen maar collega’s zijn. We werken hard, maar we hebben ook echt aandacht voor elkaar. Dat maakt het bijzonder.’

Hij schept wat stukjes braadworst op zijn bord en pakt er een bapao bij. ‘Kijk, dit is precies wat ik bedoel,’ zegt hij. ‘Niks fancy, gewoon wat er nog ligt – maar samen wordt het vanzelf iets gezelligs. Of het nu een curryworst is of een bapao, het gaat niet om wat je eet, maar met wie.’

Patrick leunt achterover en kijkt om zich heen. Een paar collega’s lachen aan tafel, iemand zet koffie, en ergens verderop klinkt zachte muziek. ‘Zo’n vrijdag,’ zegt hij, ‘dat is gewoon goed voor de sfeer. Samen eten, ook met restjes – dat zorgt voor saamhorigheid. En dat is precies wat we hier willen.’

31 Oktober - Afgehakte knakworstvingers en een nieuwe AI-tool

De laatste spookballon hangt, de speakers laten hard kakelend gelach en ijzingwekkend geschreeuw horen en op tafel staan afgehakte knakworstvingers, bloederige tomatensoep en vampierlimonade. Jessica kijkt even om zich heen en moet lachen om het resultaat. ‘Ik houd zelf helemaal niet van Halloween,’ zegt ze, ‘maar ik dacht: laat ik er gewoon voor gaan.’

Het is vrijdag bij Alvant, de dag waarop iedereen op kantoor werkt en ook samen luncht. Vaak zijn er aansluitend kennissessies waarbij collega’s vertellen over ontwikkelingen op hun werkgebied of andere activiteiten. Maar dit keer blijft het bij samen eten. Deze keer is Jessica aan de beurt, al had ze niet meteen inspiratie. ‘Ik zat een beetje googelen, tot ik zag dat het Halloween was. Toen wist ik het.’

Ze haalde spinnen, spookjes en opblaasballonnen in huis en toverde de lunchtafel om tot een kleine griezelsetting. Een andere collega heeft een draaitafel van huis meegenomen en zorgt voor de enge muziek op de achtergrond.

Langzaam komen de collega’s een voor een het ‘spookhuis’ binnen. De een begint meteen te dansen op het nummer Thriller van Michael Jackson dat uit de luidsprekers klikt, terwijl anderen wat argwanend kijken naar de bloederige knakworstvingers of foto’s beginnen te maken.

Algauw ontstaat een lange rij voor het buffet is en is de lange eettafel bij Alvant goed gevuld. Wat begon als een ‘inspiratieloos’ thema, groeide uit tot een gezellige vrijdaglunch. De gesprekken aan tafel gaan over allerlei onderwerpen, van werkzaamheden aan een nieuwe AI-tool tot hoe het gaat bij de verschillende opdrachtgevers waar consultantswerk en plannen voor het weekend.

Jessica kijkt tevreden toe, terwijl ze zelf ook een kopje bloederige tomatensoep voor zichzelf inschenkt. ‘Je merkt dat mensen het leuk vinden als er wat extra aandacht aan besteed is,’ vertelt ze met een glimlach. ‘Het maakt de lunch net even anders en precies daarom is het zo leuk om dit voor je collega’s te doen.’

 

































 

Vooruitblik: november – Brainstormen over nieuwe technieken en een vleugje avontuur

Na een oktober vol datagedreven innovatie en plezier, belooft november bij Alvant opnieuw een maand vol energie te worden. We combineren leren, samenwerken en ontspannen op unieke plekken en manieren.

Deze maand trekken we er op uit voor een WOL-dag in Burgers’ Zoo. Daarnaast hebben we een brainstormsessie over de technologieën van 2026: waar liggen de kansen, en hoe kunnen we ze nu al benutten? Voor wie van actie houdt, is er de LAN-party en tijdens de kennissessie over Code Europe delen collega’s hun inzichten en inspiratie van dit internationale techevent.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je zien of onze manier van werken bij je past?
Kom vooral een keer mee naar onze WOL-dag of Alvant-vrijdag!
Geïnteresseerd? Neem contact met ons op en ontdek of Alvant de perfecte werkplek voor jou is

Werken bij Alvant
Vorige
Vorige

November 2025 - Werken in Burgers

Volgende
Volgende

September 2025 - OpenShift en WOL op het water